Marianne en Paul Erens

Marianne en Paul Erens werken al meer dan twintig jaar met klei. In deze periode zijn verschillende cursussen en workshops gevolgd om daar waar nodig technische ondersteuning te krijgen bij het kunnen realiseren van het creatieve idee. Hierover zeggen ze; “De ‘oerelementen’ van aarde, lucht, water en vuur spelen voor ons een belangrijke rol. Het zijn de elementen die ons in staat stellen onze producten duurzaamheid mee te geven. Daarnaast dragen ze bij aan de invloed van hun eigen natuurlijke wetmatigheden en het uiteindelijke resultaat.” In het verleden werd veel gewerkt met de ‘Raku’ techniek. Tegenwoordig willen ze nog meer invloed uitoefenen op het uiteindelijke resultaat en ondergaat het werk enkele stookgangen in een elektrische oven.

“Ontspanning helpt om tot een goede inspanning te komen en inspanning helpt te ontspannen. De aanleg en het onderhouden van onze tuin dragen bij aan onze inspiratie om bij wijze van spreken de ‘klei’ uit de tuin te vormen tot onze vaak gezamenlijk gemaakte objecten en beelden.”

Potobjecten
Daar waar wij uit voortkomen, deel van uitmaken en in opgenomen worden, de natuur, is het werkthema van Marianne. In haar werk wordt ze geïnspireerd door de dagelijkse ochtendwandeling en oude Afrikaanse keramiek. Hierbij geniet zij vooral van de eenvoud en van de kleuren in de natuur die ze graag in haar (pot)objecten wil laten terugkomen.

Beelden
Het werkthema van Paul, vrijheid, komt vooral tot uiting in de keramische beelden. Leidt vrijheid tot gebondenheid? De vogel en of vogelmensfiguren zijn een uitdrukking van deze vraag. Daar waar je bij het ene beeldje direct de associatie hebt met vrij zijn, drukt een ander beeld gebondenheid uit.





Lia Weeda

Creativiteit uiten met allerlei soorten materialen en technieken is altijd de passie van Lia Weeda geweest. Als leerkracht aan een basisschool geniet ze ervan om samen met de leerlingen de diversiteit van materialen en technieken uit te proberen en iets te creëren dat een geheel eigen karakter heeft. Gedurende vele jaren heeft zij kleurrijke objecten gemaakt van papierpulp, een papierklei gemaakt van gerecycled papier en lijm. Tegenwoordig werkt ze met verschillende materialen en technieken. Momenteel volgt Lia het vierde jaar textiele kunst aan de Stedelijke Academie Plastische Kunsten in Genk. Lia Weeda wordt geïnspireerd door de mogelijkheden, maar ook de beperkingen die materialen te bieden hebben. Naast abstracte kunstwerken met een verhaal, maakt ze ook functionele objecten zoals tassen, sieraden en lampen. Hierdoor heeft ze een veelzijdigheid aan creaties opgebouwd.



Lia Weeda bij Galerie Kunstproeven

Annemie Tijhuis

Als floraal en beeldend kunstenaar laat Annemie Tijhuis met haar beelden duidelijk de liefde voor de natuur zien. De beelden zijn grotendeels opgebouwd uit natuurlijke materialen. Te denken valt dan aan mossen, takken zwammen, grassen en bladeren. Materialen en inspiratie zijn er voor Annemie ten overvloede.

Een idee tot vorm geven kan worden uitgevoerd door het juiste materiaal bij een idee te zoeken. Daarnaast kan een “gevonden” materiaal tot het maken van een beeld leiden. Beide mogelijkheden zijn behalve boeiend ook leermomenten. De kennis van een materiaal en een adequate gebruikswijze liggen voor Annemie ten grondslag aan het slagen van een project/beeld. Het ontstaan, het zijn en het vergaan, vormen de drie eenheden van de cyclus, de rode draad in haar werk. Het is dan ook uniek te noemen, dat twee kunstenaarschappen zich samenvoegen tot één en leiden tot een geheel eigen en nieuwe kunstvorm.



Annemie Tijhuis bij Galerie Kunstproeven

Davina Versteeg

Geinspireerd door haar oma die coupeuse van beroep was, heeft Davina de modevakschool doorlopen. In haar ontwerpen speelt gerecyclede kleding een grote rol. Zeer actueel in de huidige maatschappij waarin duurzaamheid hoog op de agenda staat. Ook maakt zij zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke materialen wat haar kleding een eigentijdse en eigenzinnige uitstraling geeft. De mode wordt gepresenteerd onder het label Solmode. Voor haar modeshows vraagt Davina vaak modellen die om uiteenlopende redenen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, om zodoende participatie te bevorderen.



Davina Versteeg bij Galerie Kunstproeven

Maarten Vaessen

Maarten Vaessen maakt ijzeren roestsculpturen. Hij heeft geen specifieke kunstopleiding gevolgd, hij doet toch niet wat de leraar zegt. Kenmerkend voor Maartens werk zijn onafgewerkte lasnaden, lasspetters en ook deuken vindt hij niet erg. De sculpturen worden gemaakt van zowel behandeld als onbehandeld ijzer. In de loop van de tijd krijgen ze een mooie oranje gloed die ze tot leven wekt.

Onder de noemer “Living Art” maakt Maarten ook kleinere werken voor binnenshuis. Bestaande ijzeren voorwerpen (zoals bijvoorbeeld een oude typemachine) werkt hij dan uit tot een ander vreemd ontwerp. Vaak in combinatie met geboetseerde elementen.

Zijn beeldentuin en atelier in Kessenich [België] zijn op afspraak vrijblijvend te bezoeken. Sinds kort exposeert Maarten Vaessen ook op locatie met zijn unieke rijdende galerie.



Maarten Vaessen bij Galerie Kunstproeven